homecontactkennisbankinloggensitemapzoeken  
ga naar de inhoudsopgave
vorige pagina pagina afdrukken
nzv uitgevers

7.2 Werken met symbolen

...

Symbolen zijn beelden die vanuit de ene werkelijkheid verwijzen naar een andere (meer verborgen) werkelijkheid. Hierbij enkele voorbeelden van symbolen: een trouwring, die (idealiter) verwijst naar een eindeloze relatie. Een tweede voorbeeld: een vis. In de Griekse taal: ‘Ichtus’. In de tijd van de geloofsvervolgingen was dit het geheime symbool van de eerste christenen. De afzonderlijke letters van het woord I CH TH U S verwijzen in het Grieks naar ‘Jezus Christus de Zoon van God, de Redder’.

Nog een voorbeeld: de afbeelding van vuur verwijst in de christelijke traditie naar de nieuwe ‘spirit’ die de eerste christenen tijdens het Pinksterfeest overkwam en bezielde.

Aanvullend nog een interessant gegeven. De gelijkenissen van Rabbi Jezus van Nazareth bevatten veel symbolische verwijzingen naar God / het Koninkrijk van God. Wanneer je dat in de gaten hebt, kunnen de gelijkenissen niet alleen voor jou, maar ook voor de leerlingen opeens een nieuwe en verrassende diepgang krijgen. Tenslotte: ook de wonderen die Jezus doet, blijken symbolische verwijzingen naar de andere wereld van God te bevatten, waarin onze wereld finaal op z’n kop wordt gezet. Daarin zullen ‘lammen lopen en blinden zien’ Kortom: blijf attent op de ‘tweede taal’ van het geloof. Zie voor dit taalaspect: de Special van het eerste hoofdstuk van V&O (blz. 32 – 35).

 

 

Pagina 2 van 10

Lees verder >>>

 

7.2
7.2 Pelikaan als symbool van Christus.jpg