homecontactkennisbankinloggensitemapzoeken  
ga naar de inhoudsopgave
vorige pagina pagina afdrukken
nzv uitgevers

2.2 Archelaüs

...

Archelaüs deed qua extreem wangedrag niet voor zijn vader onder. Toen hij in 4 voor Christus in functie trad, liet hij gelijk 3000 politieke vijanden afslachten. Erg lang heeft Archelaüs overigens niet geregeerd. Uiteindelijk werd hij vanwege de vele klachten, zowel van de Joden, als van de Samaritanen in het jaar 6 na Chr. door de Romeinen afgezet. Vanaf dat moment kwamen de landstreken Judea, Samaria en Idumea onder bestuur van een Romeinse prefect (gouverneur), die zich vestigde in Caesarea.

 

De meest bekende gouverneur is Pontius Pilatus, van wie wij weten dat hij Jezus liet kruisigen. Van hem is meer bekend. Zo beklaagt koning Herodes Agrippa (zie onder 2.5), een tijdgenoot en bekende van Pilatus, zich in een brief aan de keizer in Rome er over “dat onder Pontius Pilatus omkoperij, gewelddadigheden, plunderingen, Verrijkingsstof 2.2 Pontius Pilatus  Ecce Homo ...mishandelingen, provocaties, onophoudelijke terechtstellingen zonder rechtszittingen en willekeurige en brute gruwelijkheden aan de orde van de dag zijn”. Na een brute moordpartij op Samaritanen (in het jaar 36 na Christus) was de maat ook voor de keizer in Rome vol. Pilatus werd na een schrikbewind van 10 jaar afgezet.

 

 

 

Pagina 2 van 5

Lees verder >>>

 

Pilatus inscriptie

- Verrijkingsstof - Pilatus - steen gevonden ...

In het romeinse theater van Caesarea werd in 1961 een steen gevonden (82 x 65 x 20 cm) met het nog herkenbare opschrift TIBERIEUM (PO)NTIUS (PRAEF)ECTUS IUDAE(A)E. de volledige tekst luidde naar alle waarschijnlijkheid: (DIS AUGUSTI)S TIBERIEUM PO)NTIUS PILATUS (PRAEF)ECTUS JUDAE(A)E (DEDIT DEDICAVIT). Pilatus regeerde als opvolger van Archelaüs tien jaren vanuit Caesarea. Er zijn verschillende aanwijzingen voor zijn genadeloze optreden. Naar schattingen zou hij tijdens zijn ambtsperiode zo’n 6000 joden hebben laten executeren.