homecontactkennisbankinloggensitemapzoeken  
ga naar de inhoudsopgave
vorige pagina pagina afdrukken
nzv uitgevers

3. Globale indeling van groepen

...

In de tijd van Jezus laten zich globaal drie lagen in de bevolking onderscheiden. 1. De Romeinse bezettingsmacht, met hun handlangers in het land.

2. De Hoge Raad (het Sanhedrin), de gezaghebbende politieke, juridische en geestelijke overheid van het Jodendom, met 71 leden die de belangrijkste partijen ( de Sadduceeën en de Farizeeën) vertegenwoordigden.

3. Overige groepen. Onder deze noemer plaatsen we zeer uiteenlopende groeperingen die weinig of helemaal niets met elkaar te maken hebben. Sommige leefden in afzondering. Andere oefenden regionaal een zekere invloed uit. Weer andere stonden om de een of andere reden buiten de joodse samenleving. Bij zijn optreden heeft rabbi Jezus op de een of andere manier met alle groeperingen te maken. Dat wordt duidelijk wanneer je de vier evangeliën leest. Zonder kennis van de verschillende groepen in zijn tijd, kun je trouwens weinig begrijpen van zijn woorden en daden. Jezus reageert namelijk telkens heel concreet op het denken, en het doen en laten van mensen in zijn tijd. Hieronder geven we aan de hand van beknopte typeringen van de diverse groepen, een beeld van de context van toen.

 

 

Pagina 1 van 5

Lees verder >>>

 

PBS-Video (2)

 

Verrijkingsstof PBS 2 - Plaats & Tijd.jpg

Jezus is een Jood die optreedt in een tijd waarin de Romeinen het in Israel voor het zeggen hebben. Deze video duurt 14 minuten.

 

Bekijk de video

 

PBS-Video (3)

Verrijkingsstof PBS 3  - Jezus als Jood.jpg

Deze video duurt 12.25 minuten. We beginnen met een opname van de tempel van Herodes de Grote in Jeruzalem. Jezus was geen protestant of katholiek. Je kunt hem alleen maar begrijpen vanuit zijn Joodse context.

 

Bekijk de video

 

PBS-Video (4)

Verrijkingsstof PBS 5  - Jezus zijn laatste ...

Wat gebeurde er met Jezus in Jeruzalem? In dit verslag van 14.33 minuten volgt een overzicht.

 

Bekijk de Video