homecontactkennisbankinloggensitemapzoeken  
vorige pagina pagina afdrukken
nzv uitgevers

PAUL KUIPER / FEBRUARI 2009

...

Het mooiste lied?

“Wat vind je het mooiste lied in het liedboek?” vroeg de dominee aan de Het mooiste lied.jpgkinderen in de kerk. Daar ging een vinger omhoog: “130!” Je zag de dominee denken: “130? 130? Toch niet psalm 130?” Hij vroeg: “Hoe heet dat lied dan?” Het meisje antwoordde: “De nacht is haast ten einde.” Toen begreep de dominee het en zei dat hij dat ook een prachtig lied vond. Op de vraag waarom ze lied 130 zo mooi vond, antwoordde het meisje dat haar meester daar wat over had verteld. Tot zover dit verrassende moment op de zondagmorgen

 

We hebben die meester opgezocht en gevraagd naar dat lied. Hij vertelde dat het een keer in groep 6 aan de beurt was. De meester: “Ik heb toen gezegd: kijk eens onderaan dat lied. Daar staat wie het heeft geschreven en zie je dan nog wat bijzonders?” De kinderen ontdekten dat de dichter maar 39 jaar is geworden en in 1942 is gestorven. Daar hebben ze toen even over gepraat. Twee jaar later, dezelfde kinderen, nu groep 8, zelfde meester. “Toen heb ik verteld wat er met de familie Klepper was gebeurd en waarom. Dat heeft blijkbaar indruk gemaakt op dat meisje dat in de kerk haar vinger opstak.”

Zonder zich daarvan bewust te zijn, heeft de meester iets bij dat meisje in gang gezet. En als dit het enige is wat ze zich nog van die meester zal herinneren, dan is dat een heleboel.

 

Hoe kwam de meester aan die kennis over de dichter? Heel gewoon: dat staat ook in het Liedboek voor de Kerken! Om te beginnen staat onder elk lied de naam van de dichter. Bovendien staat achter in het liedboek een register van componisten, dichters en vertalers en daar kun je dergelijke feiten lezen. Dan is er ook nog het ‘Compendium bij het Liedboek voor de kerken’, een lijvig boekwerk met allerlei uitgebreide informatie, vaak commentaar van de dichter en/of de componist zelf. Je mocht willen dat iedere basisschool het in de personeelsbibliotheek had staan! Maar we leven al een tijdje in de 21e eeuw, dus kijken we ook bij Google. Vul maar eens in “Jochen Klepper” en je wordt op je wenken bediend! Bijvoorbeeld op de site Kerklied.Net (2e helft van de pagina).

 

 

Nu is lied 130 is bepaald geen kinderlied; het is in ieder geval beslist niet voor kinderen geschreven. En toch zegt zo’n meisje dat ze dit het mooiste lied vindt. Achteraf bekeken komt dat door wat de meester terloops vertelde van de context uit 1942. Hij heeft zijn leerlingen niet alleen een nieuw lied aangeleerd, maar ook iets persoonlijks meegedeeld. De meester is geraakt door ‘De nacht is haast ten einde’ en de kinderen kennelijk ook. In ieder geval 2 kinderen, want later vertelde een moeder hem dat haar zoon gezang 130 het allermooiste vond wat hij op school had geleerd.

 Paul Kuiper - voorheen vakdidacticus voor de ...

  • Paul Kuiper - Voorheen vakdidacticus voor de musicale vorming in het basisonderwijs voor de regio Hengelo.

     

 

 

 

>>> terug