homecontactkennisbankinloggensitemapzoeken  
vorige pagina pagina afdrukken
nzv uitgevers

Albert Schweitzer: theoloog, musicus, filosoof en arts

...

Personen - Albert Schweitzer - (16d) Schilderij ...Albert Schweitzer werd geboren in Kaysersberg (1875), in de toenmalige Duitse Elzas.

Zijn vader was daar predikant. Als jongetje bleek Albert al over veel muzikale talenten te beschikken. Tijdens de kerkdiensten van zijn vader speelde hij op het orgel.

Naast zijn belangstelling voor de muziek

(Johann Sebastian Bach) was hij in hoge mate geïnteresseerd in theologische en filosofische vragen. Hij studeerde aan universiteiten in Straatsburg, Berlijn en Parijs. Albert promoveerde op zijn vierentwintigste als filosoof. Een jaar later promoveerde hij als theoloog. Met zijn in 1906 verschenen boek over Jezus: ‘Geschichte der Leben-Jesu-Forschung’ vestigde hij alom zijn wetenschappelijke reputatie. Dat hij ook nog voor arts ging studeren, wekte de nodige verbazing. Na zijn promotie in de medicijnen (1913) vertrok hij voor een periode van vier jaar als zendingsarts naar Gambon in Afrika.

 

Daar bouwde hij in Lambarene een ziekenhuis, waaraan hij zijn leven lang verbonden is gebleven. Tussentijds ging hij naar Europa om met lezingen en orgelconcerten (onder andere in Deventer, Zwolle en Haarlem) geld in te zamelen voor zijn werk in Lambarene. Op latere leeftijd verzette Schweitzer zich tegen de criminaliteit van de oorlogsvoering en de atoombewapening in het bijzonder. In 1952 ontving hij de Nobelprijs voor de vrede.  

 

Albert Schweitzer stierf in Lambarene (1965) en werd daar begraven.

 

Links:

 

 

>>> terug