homecontactkennisbankinloggensitemapzoeken  
vorige pagina pagina afdrukken
nzv uitgevers

Pater Damiaan: ‘Wij, melaatsen …’

...

Pater Damiaan close up.jpg

 

Als pater Damiaan preekte, sprak hij over: "Wij melaatsen...". Uiteindelijk stierf Damiaan in 1889 zelf aan melaatsheid. Mahatma Gandhi merkte in 1945 op: "De wereld van politiek en journalistiek kent maar weinig helden die te vergelijken zijn met pater Damiaan van Molokaï. Het loont de moeite uit te kijken naar de bron waaruit de inspiratie komt voor zoveel heldhaftigheid." Op zondag 4 juni 1995 werd Damiaan De Veuster door Paus Johannes Paulus II zalig verklaard. Per 11 oktober 2009 wordt hij in Rome heilig verklaard. Wat zou Jozef daar zelf van vinden? In ieder geval bezorgde hij de wereld een geweten. Hij benaderde de melaatsen niet als zondaars of verschoppelingen die hun lot aan zichzelf te wijten hadden, maar als vrienden en medemensen. Pater Damiaan nam als ontwikkelingshelper avant-la-lettre het welzijn van outcasts ter harte.

 

Moed en karakter

Cover boek Hilde Eynikel.JPGHilde Eynikel, die een biografie schreef over Damiaan, benadrukt zijn moed en zijn menselijk karakter:

Hij verdient dit echt. Deze man pleegde een vorm van langdurige zelfmoord. Hij riskeerde de besmetting met lepra omdat zijn patiënten hem anders niet zouden vertrouwen. Zo’n mens kom je niet veel meer tegen. Hij brouwde zijn eigen bier en dronk al eens een pint: en dan? Hij zou ook met een vrouw hebben geslapen: en wat dan nog? Ze zeggen dat hij met geld smeet, maar dat geloof ik niet. Hij kreeg veel schenkingen uit Engeland en Amerika. Drie weken voor zijn dood kocht hij met een schenking knikkers voor de kinderen. ‘Je gooit het geld weer door de vensters’, kreeg hij als verwijt. Vijf dagen voor zijn dood vroeg hij aan een dokter om een paar patiënten te komen bekijken. Hij moet toen heel ziek zijn geweest, want zijn bloed kleefde aan zijn brief. Toch sprak hij niet over zichzelf. Dan zeg ik: we hebben het niet verdiend. Proficiat, Vlaanderen.

 

Links:

 

 

 

>>> terug